Byggnadsvårdstrenden gör avtryck - Gammaldags svenskt hantverk på framfart i villakvarteren.
Det svenska genuina hantverket trendar. Det syns tydligt när Garageportexperten summerar försäljningen för 2020. Under en väldigt lång period har antalet nyinstallerade takskjutportar växt i Sveriges garagepark men under det gångna året har det skett ett trendbrott. Efterfrågan på rustika svenska slagportar har skjutit i höjden bland Garageportexpertens kunder.
”I vanliga fall ser vi ganska små svängningar i vad som efterfrågas men under 2020 upplever vi två tydliga trender” berättar Garageportexpertens VD, Mikael Holmstrand. ”Dels vill dagens kunder i större utsträckning matcha garageporten med ytterdörren och husets övriga design. Dels ser vi en efterfrågan på slagportar som vi inte upplevt tidigare – jag skulle vilja påstå att den svenska byggnadsvårdstrenden också utvecklat viljan att använda traditionella konstruktioner och material i nyare hus,” avslutar Mikael.
Konkurrensen bland slagportar är stor. Ändå det är den lilla svenska tillverkaren Edsbyporten vars slagportar efterfrågas mest hos Garageportexperten.
”Genuint hantverk i svenska naturmaterial och rustik men formbar design tilltalar husägare i allt större utsträckning. Inte minst den yngre generationen som gärna vill minimera sina klimatavtryck och investera i hållbara lösningar,” berättar arkitekt Ralf Lindberg.
Edsbyportens slagportar är var och en, ett gammaldags Svenskt hantverk. Självklart finns maskiner i fabriken men väldigt mycket görs för hand. Här är varje individ viktig för resultatet och företaget har lyckats skapa en kultur och ett know how som gör att slutprodukten är bättre nu än för fem år sedan när nuvarande ägaren Joel tog över verksamheten.
”2020 är ett år när många stannat hemma och gjort verklighet av sina renoveringsdrömmar och det är en spännande utveckling att hållbarhetstanken blivit mer central när vi fortsätter utveckla våra hem” menar Mikael Holmstrand.
”Vår produkt bygger mycket på att vi investerar hjärta och stolthet i hela hantverket. Den genomsyras av att alla som lägger en hand vid porten är med och skapar en garagedörr som ska hålla över flera generationer.” säger Joel.
Stor del av framgången menar Joel ligger i materialet och hur det behandlas. Edsbyporten arbetar uteslutande med svensk gran från de närliggande skogarna. Man vet att virket är i gott skick när det kommer till Edsbyn och för att höja kvalitén på portarna har Joel satt ihop ett litet sammansvetsat team som blivit fantastiska på att kunna urskilja vilka trädelar som skulle kunna komma att orsaka fel när de åldras i väder och vind. Det virket har ingen plats i portarna utan säljs istället vidare till andra verksamheter.
Om trenden med ökad efterfrågan på slagportar håller i sig även 2021 eller om vi kommer se nya influenser kring renovering får framtiden utvisa.
”Våra produkter är inte nya och moderna, de är genuina och hållbara och i det ser vi framtiden.” avslutar Joel.